Утицај баштине :: Свети Симеон - Најбоље из природе и традиције :: www.svetisimeon.com
  • 1

  • 5

  • 5

  • 5

  • 5

 

Утицај баштине

kvalitet izgradnje

Владари и Светитељи - Дворци и Манастири

Свети Сиемеон носи име великог српског владара и свеца. Налази се у близини града Рас, где је велики жупан Рашке - Стефан Немања владао у 12. веку.
Стефан Немања, био је родоначелник владарске династије Немањић и творац моћне српске државе у средњем веку. Доба владавине Немањића представља златни период у историји и култури Срба. Стефан Немања је уз сина Растка био утемељивач Српске православне цркве и први велики ктитор међу Србима. Његову владавину овенчава почетак подизања монументалих владарских задужбина: Ђурђеви Ступови, Студеница, Жича, Храм Пресвете Богородице и Манастир Светог Николе.

Немањин син Растко, замонашио се на Светој Гори 1191. године и добио монашко име Сава. Стефан Немања 1196. године сазива велики сабор у Расу, на коме се одриче световне власти, свој престо редаје средњем сину Стефану Првовенчаном, прима монашки постриг у манастиру Студеница и добија монашко име Симеон. Монасима Симеону и Растку јавила се жеља и потреба да оснују манастир на Светој Гори, који ће бити посвећен српском народу и монаштву. Убрзо, од византијског цара Алексија ИИИ добијају "Синглион" - златопечатну повељу са натписом "Србима на вечни поклон". Добијањем повеље, 1198. године почиње један од највећих подухвата оца и сина за Српску цркву, државу, културу, просвету и за целокупну српску будућност - градња манастира Хиландар. Од тада до данас већих подухвата у баштини Срба није било.

Стефан Немања преминуо је 26. фебруара 1199. године у 85. години живота као монах, у припрати манастира Хиландар, испред иконе Пресвете Богородице и послење речи су му биле "Хвала Богу за све". Његове мошти су пренете у манастир Студеница, у коме се и данас налазе. Срби га славе као Светог Симеона Мироточивог а сина Растка као Светог Саву.

 


Вила Анастасија

vila

Ана, владарка Србије
жена великог жупана,Стефана Немање
мајка Стефана, Вукана и Растка Немањића
добила монашко име Анастасија
живела је у 12. веку

Вила Јелена

vila

Јелена Анжујска, српска краљица
женa краља Уроша I Немањића
мајка краљева Драгутина и Милутина
иако францускиња, проглашена је српском светицом
живела је у 13. и 14. веку

Вила Симонида

vila

Симонида, српска краљица
жена краља Милутина
ћерка византијског цара Андроника
позната по несвакидашњој лепоти
живела је у 14. веку

Вила Теодора

vila

Теодора, српска краљица
жена краља Стефана Уроша III Дечанског, његов морални ослонац и велика подршка
мајка првог српског цара - Душана Силног
живела је у 14. веку