Јединственост тренутка :: Свети Симеон - Најбоље из природе и традиције :: www.svetisimeon.com
  • 1

  • 5

  • 5

  • 5

  • 5

 

Јединственост тренутка

Свети Симеон

Пружа мир и хармонију приватне резиденције у амбијенту блага природе, традиције и културе. Довољно близу свега што је потребно за одмор и забаву, и довољно далеко од копаоничке гужве. Свети симеон се налази на месту најлепшег заласка сунца.

Снег и Сунце

Копаоник је највећи скијашки центар у Србији и један од најлепших на Балкану. Планина са преко 200 сунчаних дана годишње и са око 160 дана под снежним покривачем.

Небо и земља

"Копаоник"… тај прекрасни крај Србије у којем сам увек имао штагод да видим и чему да се дивим, који никад нисам остављао, а да нисам пожелео да му се опет вратим” – Јосиф Панчић.

Својим пространством, врстом вегетације и климом, Копаоник служи туризму током читаве године. Све што је природа дала, сачувано је на овој планини. Да би то богатство остало трајно, велики део је заштићен под именом Национални парк Копаоник.

РАСКОШ ШУМА, ЦВЕТНЕ ЛИВАДЕ, ТЕРМАЛНЕ И МИНЕРАЛНЕ БАЊЕ, ЗАШТИЋЕНЕ ЖИВОТИЊСКЕ ВРСТЕ, ИЗУЗЕТАН БИЉНИ СВЕТ, РУДНО БОГАТСТВО, ЧУДОТВОРНИ ИЗВОРИ ЛЕКОВИТИХ ВОДА, У СРЕДИШТУ САЧУВАНОГ БЛАГА ПРИРОДЕ - НАЛАЗИ СЕ СВЕТИ СИМЕОН

Старо и ново

Стара Колиба. Локација Јарам, на којој се данас уздижу Јарам виле била је позната по старој колиби на самој стази, чија је топлина огњишта окупљала оне који уживају у спорту, храни и ракији медвеђој.

Уз саму скијашку стазу , стару колибу је заменио ресторан “Стари Јарам” на истом месту и огњишту, а у новом руху. Ресторан "Стари Јарам" је први у низу јединствених угоститељских објеката насеља Свети Симеон.

Од културно историјског значаја локације Јарам, незаобилазно треба поменути светилиште Метође из ИИИ века, као срце Националног парка Копаоник. Светилиште чине чудотворни извор са црквицом и гејзиром, смештени у скривеним вртелима Брзеће реке. До њега се долази шетњом од Јарма низ клисуру, стазама кроз шуму.


Вила Анастасија

vila

Ана, владарка Србије
жена великог жупана,Стефана Немање
мајка Стефана, Вукана и Растка Немањића
добила монашко име Анастасија
живела је у 12. веку

Вила Јелена

vila

Јелена Анжујска, српска краљица
женa краља Уроша I Немањића
мајка краљева Драгутина и Милутина
иако францускиња, проглашена је српском светицом
живела је у 13. и 14. веку

Вила Симонида

vila

Симонида, српска краљица
жена краља Милутина
ћерка византијског цара Андроника
позната по несвакидашњој лепоти
живела је у 14. веку

Вила Теодора

vila

Теодора, српска краљица
жена краља Стефана Уроша III Дечанског, његов морални ослонац и велика подршка
мајка првог српског цара - Душана Силног
живела је у 14. веку